Sushi – Sexy japonská kuchyně
Sponzorované odkazy
Japonsko, země vycházejícího slunce, země, která Vás lehce okouzlí svou historií, tradicemi i životním stylem. Dnes můžete kousek Japonska ochutnat hned na několika místech i v Praze. Ano, Sushi! Tradiční japonský pokrm pocházející ze 7. století, se prý v Asii rozšířil vlivem náboženství buddhismu, jež zakazoval pozření masa. Pojďte s námi ochutnat dálku země vycházejícího slunce a seznamte se s tímto vynikajícím a tak rozmanitým jídlem.
Základ sushi
V doslovném překladu znamená sushi kyselá rýže. Právě rýže je nejzákladnější surovinou pro přípravu tohoto pokrmu. Důležité je, aby rýže byla po uvaření krásně lepivá tak, aby byla lehce tvarovatelná. Pro přípravu sushi určitě nelze použít rýži „obyčejnou“. Nejlepší rýže pro sushi je bílá, japonská kulatozrná nebo korejská s nápisem sushi. Po uvaření je nutné rýži ochutit tak, aby byla sladkokyselá, čehož docílíme použitím sladkého rýžového vína mirin, který dodá rýži nasládlou chuť a rýžového octu a soli, díky nimž získá rýže ostřejší a kyselejší příchuť.
Neméně důležitou součástí tohoto asijského skvostu, jsou mořské plody, jako syrové ryby, krevety, chobotnice, sépie, apod. U mořských plodů je nejdůležitější to, aby byly čerstvé, jelikož se často podávají v syrovém stavu.
Dochutit dobře kousky sushi skvěle napomůže sójová omáčka koi-kuči shoyu, která často slouží i pro přípravu jídel v domácnostech.
Různé druhy sushi, o kterých se dočtete za malý okamžik, obsahují dále například i japonský zelený křen wasabi, který zbaví sushi typicky rybího zápachu, marinovaný zázvor, který působí jako podpora trávení či plátky pražených mořských řas nori, které se používají na obalování octové rýže při tvorbě maki rolek.
Jaké sushi bude chutnat Vám?
Nejzákladnějším sushi je Maki sushi. Ve srolované mořské řase nori je ochucená rýže s rybou a zeleninou. Při jídle si Maki-sushi můžete namáčet do sójové omáčky nebo wasabi. Futo-maki (Tučná rolka) a Hoso-maki (Tenká rolka) se od sebe liší obsahem surovin. Na rozdíl od Futo-maki, jež se skládá ze dvou a víc surovin, Hoso-maki je naplněné pouze surovinou jednou. Dalším druhem sushi-rolky je Uru-maki a je to v podstatě obrácené Futo-maki, tedy mořské řasy nori a suroviny jsou balené do rýže, a celá rolka je pak balená do černého sezamu nebo čerstvé pažitky či kaviáru. Opravdu lákavé!
Nigiri-sushi je podlouhlý váleček ochucené rýže vytvarovaný dlaněmi rukou. Na váleček se pokládá syrová čerstvá ryba, která je potřená trochou wasabi. Dále je Nigiri-sushi ozdoben mušlemi, zeleninou a někdy i tenkým plátkem řasy nori. Pro zajímavost, Nigiri-sushi je často podáván zákazníkům ve dvojici, neboť jeden kousek tohoto sushi znamená vraždu.
Vynikající delikatesou je Sashimi. Sashimi je plátek syrové
ryby, který se namáčí do sójové omáčky
či wasabi. Historie této pochoutky sahá až do
16. století, a pochutnávali si na ni již dávní Samurajové.
Z mořských řas vytvořený kornoutek, který je naplněný rýží, zeleninou či rybami, to je Temaki-sushi, které většinou bývá ozdobený pažitkou, či salátem.
Skoro až jako umělecký výtvor vypadá Saiku-sushi. Tento druh sushi je připravován z barevné rýže, kousků ryb, zeleniny, kaviáru a má podobu nějakého obrazu či sošky. Tento druh sushi je velice luxusním a drahým kouskem a je určen pro ty nejnáročnější!
Milujete saláty? Co takhle vyzkoušet salát Chirashi-sushi? Tento salát skrývá různé druhy zeleniny, mořské plody a maso. Směs je možno dochutit sójovou omáčkou či wasabi.
Pokud jste zastáncem tradic i v jídle, pak byste určitě měli ochutnat Nare-sushi (Dozrálé sushi), které představuje velice starou formu sushi. Očištěné a osolené ryby se nejdříve vloží do sudu až na jeden měsíc, kde se opět zasypou solí a nechají se zatížit těžkým kamenem (tsukemonoishi), poté se vloží do jiného sudu, kde je vše naloženo s vařenou rýží a rybami. Směs produkuje vodu, která se musí každý den odstranit. Na Váš stůl se tato perfektní směs může dostat po šesti měsících a věřte, že to určitě bude stát za to!
Sushi v Japonsku, ale kde v Praze?
Nejen v Japonsku je toto jídlo velice oblíbené, sushi bary se pomalu ale jistě rozšiřují a určitě i dál budou tady v České Republice.
Přichystali jsme si pro Vás výběr čtyř sushi restaurací, které pro Vás s radostí připraví některé druhy těch nejlepších a nejlahodnějších sushi potěšení.
„The Sushi Bar“ je označován jako nejlepší svého druhu v České republice. Velký výběr těchto japonských specialit Vám nabídne i sushi bar „Made in Japan“. Prožíváte nákupní horečku v pasáži Myslbek? Běžte si odpočinout do zdejšího sushi řetězcového baru Sushi-Point. Že tam zrovna nejste? Nevadí, z baru Sushi-Point si můžete jídlo objendat až domů. A pokud jste milovníkem klasiky a tradice, okuste sushi v restauraci Millhouse Sushi, kde k Vám tyto dobrůtky budou přímo jezdit, a to tradičně na běžícím pásu.
Samozřejmě se v Praze nachází sushi restaurací hned několik, záleží jen na Vás, kterou si zvolíte. Stačí se jen trochu porozhlédnout. My Vám už teď přejeme dobrou chuť!
„Zdroj“: http://www.hinode.com/saiku-j.html, www.madeinjapan.cz, www.millhouse-sushi.cz, www.pod-poklickou.gastronews.cz, www.sushi.cz, http://www.sushi.com.es, www.sushi.com.es/, www.sushi-point.cz, www.sushirozadol.sk
Nejnovější články
Výprodej dámské kabelky: Styl a kvalita za výhodné ceny
4. prosince 2024
Dámské cargo kalhoty – módní alternativa k džínům
20. září 2024
Vložky do bot: dbejte o zdraví vašich nohou
13. srpna 2024